Column
Oprechte Dalfser Courant
Dikke riest met zuutnat 30-10-2013
Allemachtig
völle volk kik noar
programma’s as Heel Holland Bakt en zo. Meer as ’n miljoen. Det
is mooi of niet dan.
D’r
giet weinig – mar wel wat – boam ’n börd vol läkker
etten. Of bie de koffie ’n värs taartie
van de bäkker.
Giet
d’r aollemoal met smaak in.
Al det bakken en broaden is wel mooi
en belangriek – zonder etten en drinken gien lèèm - mar ie wördt
d’r ok gauw te dikke van. Veural luu
die zittend wärk hebt doar
last van. Luu die in de bouw zit kunt al die calo’s d’r wel weer uutwärken.
Veur de
lijn is kokken dan ok better.
’t Wachen
is dus op programma’s as Käts Dalfsen Kokt of Hoegedoanig Kokt Dalfsen op Vechtdal
TV.
Det zol
mooi uutkomm, want dan kan d’r meer andacht egeven wönn an de echte, gezonde en olderwetse Sallandse pot.
Zelf
bin ik gek op kruudmoes. Allenig:
de rest van ’t gezin kan d’r wel van spiejen, zo smèrig vind zie ‘t.
Dus kump ’t zowat nooit op toafel. Det is jammer, want zeg noe zelf: kärnemelk met gort,
dikke rozienen,
kruudmoesgruunte – kärvel
dus -, ’n flink ende worst en ’n stuk gerookt spek, doar
lus ie toch wel pap van?
De spekzwoare van vrogger – met nog
de leste hoarspiers van ’t värken d’r an vaste – mis ik
niet.
Kenners
begriept det
wel.
Ok al
kwam det värkenvel uut de slächterieje van de Piepen
Toone – biegenaamd de Hutspotpiepe - , die ok de stärten
veur de snärt
lèveren. Zundaangs bleef d’r vrogger bie mien moe wel zovölle oaver det wie moandags
koale kruudmoes
konn etten. Zo uut
de kelder op ’t börd. Merakel. Wie op kruudmoes gien sloek kan kriegen, kan zich op
Ommer krentjesbrij, zuute plässies of op riest met proemedanten störten. Met riest is det toch iets ampärts.
Wie
hebt hier in de streke toch genog
oogst van ’t bouwlaand:
spelt, pällegärste, tärwe,
haver, rogge en toch hef de riest
zich noar
binnen ewärkt. Wie van boam
de vieftig kent noe niet ’t hemelse gerecht Dikke riest met
zuutnat?
Ie weet toch wel wat zuutnat is? En dan met spek en wost
as ie det kon tugen. Heel wat mèènsen uut Salland bint d’r
groot met ewönn.
En niet dikke.
Det kun ie
wel wönn op ’t Sallandse Bakfeest.
Van de drank dan.
Mar det is weer ’n heel ander verhaal.
Werkgroep
’Dalser’ dialect. Jan Sibelt